Je libo roztomilého slídila pro vaši domácnost?

Je libo roztomilého slídila pro vaši domácnost?

Chybí vám doma robot, který zjistí vše o vašem soukromí? Pokud ano, je tu pro vás Astro!

Možná jste již viděli druhou řadu animovaného seriálu Láska, smrt a roboti, kterou zahájila epizoda pod názvem „Automatizovaná služba zákazníkům“. Ocitáme se v ní v na první pohled idylické předměstské čtvrti úhledných bungalovů, v nichž si užívají zasloužených let odpočinku dobře situovaní důchodci. Je zřejmé, že děj se odehrává v budoucnosti – která však není patrně příliš vzdálená – neboť domovy jsou vybaveny roboty, jejichž úkolem je komplexní péče o majitele domu.

Pro jednu starší dámu, jež je hrdinkou zmíněné epizody, se však události vymknou kontrole, neboť její robot se chybou softwaru změní z úslužného služebníka ve vražedný stroj, který se pokouší eliminovat vše živé v dosahu. Naše hrdinka naštěstí nakonec unikne, takže příběh končí happyendem.

Ačkoli zatím nejsme tak daleko, že bychom si mohli domů pořídit robota, který by dokázal vykonávat všechny domácí práce a plnit další příkazy a přání, poslední zprávy od firmy Amazon naznačují, že máme k této budoucnosti přece jen nakročeno.

Firma Amazon začala před několika dny nabízet svým prvním zákazníkům domácího robota jménem Astro. Robot, který vzdáleně připomíná psíka, je 60 cm vysoký a pohybuje se na kolech. Jeho pohyblivou „tvář“ tvoří monitor, jaký známe z tabletů, z něhož na nás mrkají Astrova roztomilá očka. Tablet je pochopitelně možné použít pro videorozhovory, sledování filmů nebo písemné instrukce, nespokojí-li se zákazník s mluvenými příkazy. Astro může být propojen s jiným výrobkem Amazonu, známým virtuálním asistenčním systémem Alexa, takže pokud to někomu vyhovuje, bude mít nyní možnost obracet se se svými dotazy a požadavky na malého robota, místo aby hovořil takříkajíc do prázdna. Sada motorů, kamer a senzorů Astrovi umožňuje, aby svého pána či paní následoval po bytě či domě a dokázal se přitom vyhnout překážkám.


První komentátoři na serverech jako WiredThe Verge si však již kladou otázku, k čemu je takový robot ve skutečnosti dobrý.

Astro nemá žádné „ruce“ či jiné manipulační končetiny, kterými by dokázal vykonávat domácí práce. Nemá nohy, takže se nedokáže pochybovat mezi podlažími. Pokud by se ocitl v blízkosti schodů, je téměř jisté, že se z nich zřítí dolů. 

Propagační video ukazuje, že Astro dokáže pro majitele domu zjistit, zda před odchodem z domu vypnuli troubu. Záběr, v němž Astro své paní přiveze pivo, je však markentingový trik, protože tento robot samozřejmě nedokáže otevřít lednici a pivo z ní vyndat. Tento či jakýkoli jiný malý náklad by musel Astrovi do úložného prostoru na jeho „zádech“ někdo jiný umístit. Astro ze všeho nejvíc připomíná robotické vysavače, protože rovněž funguje na baterii, kterou si dojede dobít k napájecí stanici – až na to, že tento robot neumí vysávat.

Na druhé straně, Astro prý dokáže rozeznávat obličeje, takže prý umí poznat, jestli se v bytě pohybují majitelé nebo někdo cizí. Zda to bude fungovat v reálu je otevřená otázka. Astro však rozhodně umí vyfotografovat a nafilmovat každý detail interiéru, v němž se pohybuje a případně sdílet tyto informace na internetu. Aby zahlédl více, je Astro navíc vybaven teleskopickou kamerou, která se vysouvá z horní části jeho těla.

Nekupte si za „pouhých“ 1000 dolarů robota, který je dobrý leda tak k tomu, že zjistí vše o vašem soukromí a tyto informace zveřejní – resp. předá svému výrobci, tj. Amazonu!

Aby potenciální zájemce o robota uklidnil, ujišťuje Amazon, že kamery a další nahrávací aparáty Astra lze kdykoli vypnout, stejně jako vymezit v domácnosti prostory, do nichž nemá přístup. Je samozřejmě otázka, zda můžeme takovým ujištěním věřit. Amazon by jistě rád zjistil vše o domácnostech svých zákazníků, aby jim třeba mohl nabízet další zboží, které jim zatím „chybí“ a oni ho zaručeně „potřebují“!

Jak ve svém velmi skeptickém komentáři uvádí autor James Vincent, „účelem Astra není vyřešit nějaký určitý problém, nýbrž neutralizovat jeho základní princip, totiž navyknout lidi na situaci, kdy budou mít ve svém domově neustále se pohybující kameru. Astro není domácí robot, ale kamera na kolech, což je přesně to, co Amazon chce“.

Je tedy pravda, že zatím zjevně nehrozí, že by nám Amazon prodal robota, který by nás pronásledoval z ložnice do obývacího pokoje a zpátky, aby nás zlikvidoval, jak se to téměř stalo seniorce ve zmíněné epizodě seriálu Láska, smrt a roboti. Nebezpečí, jemuž nás může vystavit Astro, není zdaleka tak spektakulární. Pokud se však pro pár mrkajících oček roztomilého malého robota, který za námi bude jezdit po bytě jako psík, vzdáme svého soukromí, může to nakonec mít rovněž velmi nepříjemné následky.

Zdroje:

Lauren Goode, Amazon’t Astro is a robot without a cause. https://www.wired.com/story/amazon-astro/
David Molloy, Amazon announces Astro the home robot. https://www.bbc.com/news/technology-58727057
James Vincent, Don’t be fooled—Amazon’s Astro isn’t a home robot, it’s a camera on wheels. https://www.theverge.com/22699916/amazon-astro-home-robot-camera-surveillance-device?fbclid=IwAR3dJomErET0EGTsk9ZIrsSzY_sGkES7zwfaNj5wO10RD3H67e52J6MvAx0