Tanečník ve spandexu a plané sliby

Tanečník ve spandexu a plané sliby

Elon Musk představil minulý čtvrtek (19. 8.) další plán, který je ještě o něco ambicióznější než je u tohoto technologického vizionáře obvyklé.

Zakladatel a generální ředitel společnosti Tesla oznámil, že „někdy příští rok“ dokončí prototyp humanoidního robota, který převrátí vzhůru nohama ekonomický systém, na který jsme byli dosud zvyklí. Tento robot totiž zcela zastane člověka v plnění „nebezpečných, opakovaných a nudných úkolů“. Musk zároveň nejistým hlasem slíbil, že jeho robot bude bezpečný–tedy „pokud před ním dokážete utéct“ –, což je změna od doby, co šéf Tesly označil umělou inteligenci za existenční hrozbu pro lidstvo. A potenciální oběti technologické nezaměstnanosti se pokusil uklidnit ujištěním, že budou kompenzovány zavedením univerzálního nepodmíněného příjmu.

Musk během mimořádně vágní prezentace neřekl nic o hlubokých problémech, jimž čelí robotika, natož o jejich řešeních, jež snad nabízí Tesla. 

Byl konkrétní pouze v tom, že robot bude vypadat jako člověk vysoký 1.7 m, vážící 56 kg a vybavený „rukama lidské úrovně“. Vývoj humanoidního robota, schopného orientovat se v reálném čase v reálném prostředí – Musk tvrdí, že jeho robot dokáže splnit příkazy typu „Zajdi prosím do obchodu a přines mi potraviny z tohoto seznamu“– je úkol tak závratné složitosti, že jeho splnění v dohledné době neslibuje žádná ze světových laboratoří a firem, vyvíjejících roboty. Pro srovnání: firma Boston Dynamics, jež se rovněž neostýchá budit v laické veřejnosti poněkud přehnaná očekávání, vyvíjela svého humanoidního robota Atlase deset let a neskrývá, že jeho zavedená do praxe je zatím v nedohlednu. Musk tedy vlastně tvrdí, že překoná desetiletý náskok Boston Dynamics za rok. Odkud čerpá takový optimismus? Humanoidní robot je podle šéfa Tesly pouhou samozřejmou extenzí vývoje autonomních aut, kterému se Tesla věnuje. „Naše auta jsou částečně vědomí roboti na kolech,“ řekl Musk, „takže jaksi dává smysl dát tomu humanoidní podobu. Také jsme poměrně dobří ve vývoji sensorů, baterií a aktuátorů, takže si myslíme, že někdy příští rok budeme mít prototyp, který bude vypadat nějak takhle.“

„Nějak takhle“– to znamená jak? Elon Musk se nemůže vykázat Atlasem, nebo jakýmkoli jiným robotem, který by připomínal výtvory Boston Dynamics. 

Muskově krátké prezentaci minulý čtvrtek předcházel výstup tanečníka v přiléhavé kombinéze, zakrývající i jeho obličej, jenž na pódium přišel mechanickým, „robotím“ stylem, aby vzápětí několik desítek sekund freneticky stepoval a tančil do rytmu techna, dokud Musk nezahájil svou přednášku.

Takhle tedy prý bude za rok vypadat Muskův TeslaBot. Připomeňme si jiného tančícího „robota“, který vzbudil rozruch před několika lety. V roce 2018 jedna ruská televizní stanice předvedla robota, který vzápětí vzbudil podezření. Pozorní diváci si povšimli, že údajný robot není vybaven žádnými senzory a provádí řadu nadbytečných, zjevně „lidských“ pohybů. Organizátoři akce přiznali, že najali člověka v kostýmu robota, ale jejich cíl prý byl čestný – vzbudit zájem mládeže o práci v oboru robotiky. Muskův cíl je podobný, ačkoli spíše než o zájem mládeže mu jde o zájem investorů, kteří snad uvěří, že tentokrát své sliby splní. 

Přitom je fascinující, že Musk se už ani nepokouší klamat své publikum produkcí, při níž by někteří diváci mohli uvěřit, že vidí skutečného robota. Prostě předvedl tanečníka ve spandexu a slíbil, že robot bude vypadat „nějak takhle“!

Je ovšem otázka, jak důvěřiví Muskovi investoři budou. O robotickém autě Tesly se v poslední době píše hlavně v souvislosti s jeho problémy vyhnout se zaparkovaným vozidlům, a z Hyperloop, který byl inzerován jako revoluční systém dopravy, zbyl jen tunel, kterým můžete projet svým autem, pokud vám to bude připadat jako dobrý nápad. Mimochodem, je nepopiratelné, že čtvrtá průmyslová revoluce je na postupu a budoucnost, kterou Musk naznačil – technologická nezaměstnanost, univerzální nepodmíněný příjem atd. –, je pravděpodobná. Musk však nevysvětlil, proč by průmyslové roboty, nasazované do továren a nahrazující lidskou práci, měly mít lidskou podobu a lidské schopnosti. Výzkumníci v reálné robotice dávno tvrdí, že nejlepší robot je za daných okolností ten nejjednodušší robot.

Zdroje:

https://www.youtube.com/watch?v=HUP6Z5voiS8

https://www.theverge.com/2021/8/20/22633958/tesla-bot-elon-musk-ai-day

https://www.businessinsider.com/elon-musks-ai-day-tesla-bot-is-just-a-guy-in-a-bodysuit-2021-8

https://techcrunch.com/2017/07/19/this-famous-roboticist-doesnt-think-elon-musk-understands-ai/

https://www.youtube.com/watch?v=om5z3Uck9IY